Het is handig om een koffertje voor het Bevalcentrum klaar te hebben staan, ook als je thuis wilt bevallen met:

  • Nachtkleding/badjas
  • Warme sokken/pantoffels
  • Toiletspullen
  • Schoon ondergoed en kleding
  • Meerdere setjes kleding voor de baby. Eventueel in twee maten. Houd ook rekening met het seizoen
  • Verzekeringspapieren en identiteitsbewijs
  • Eventueel een fototoestel

Het is mogelijk dat je verzekeraar geen contract heeft met Bevalcentrum Oost. In dat geval ontvang je van ons een factuur voor het volledige tarief. Je bent zelf verantwoordelijk voor tijdige betaling van het hele factuurbedrag. Informeer bij je eigen verzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding.

Nee, vooraf inschrijven kan niet. Je kunt in je bevalplan opnemen dat je graag bij Bevalcentrum Oost wilt bevallen. De verloskundige belt dan als je bevalling is begonnen met het BCW om je aan te melden. In principe kan je tijdens de bevalling nog beslissen waar je wilt bevallen, of van gedachten veranderen.

Nee, het BCW heeft geen medische verloskamers. Als er een medische indicatie ontstaat tijdens de bevalling word je doorverwezen naar een medische verloskamer van OLVG Oost. Als er geen plek is in het OLVG Oost word je, als er geen spoed is, verwezen naar een ziekenhuis in de regio.

Veel complicaties kan een verloskundige zelfstandig oplossen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Indien de verloskundige de hulp nodig heeft van een gynaecoloog (of een klinisch verloskundige) wordt de bevalling meestal verder voortgezet op een medische verloskamer van OLVG Oost. Je wordt dan verplaatst naar een kamer op de medische afdeling naast ons centrum.

Het kan voorkomen dat er in het OLVG Oost geen plek is. In dat geval word je verwezen naar een ander ziekenhuis in de regio. Je verloskundige kan je daar meer over vertellen.

Alleen in geval van spoed is er altijd plek in het OLVG Oost.

Vanwege COVID maatregelen is het op dit moment niet toegestaan om je andere kinderen mee te nemen.

Nee. Huisdieren zijn verboden in het OLVG Oost en daarom ook in Bevalcentrum Oost.

Het is niet toegestaan om kaarsen, wierook of oliën te branden in de bevalkamers. Dit heeft te maken met de rookmelders op de kamers en de aansluitpunten voor zuurstof. Wel hebben we aromatherapie beschikbaar vraag de kraamverzorgende er naar.

Ongeveer 2 á 3 uur na de bevalling, als alles goed is, ga je met je baby naar huis (ook ‘s nachts). De meeste kraamcentra bieden dan opvang als je thuis komt. Mocht je na de bevalling nog wat duizelig of misselijk zijn, kan je iets langer blijven in overleg met je eigen verloskundige. 5 Uur na de bevalling moet duidelijk worden of je naar huis kan of dat je opgenomen moet worden op de medische kraamafdeling.

Twee uur na de geboorte van de placenta gaat de kraamzorg in. De uren die je daarna bij ons verblijft, worden verrekend met de uren thuis, Op dit tarief is een wettelijke eigen bijdrage á €4,80 per uur van toepassing.

Nee het Bevalcentrum heeft nog geen mogelijkheid en ruimte om kraamvrouwen met baby op te nemen of de kraamtijd te laten blijven.

Alle kamers hebben een mediaspeler (CD, radio en MP3) en er is één kamer met TV beschikbaar.

Nee dat is niet nodig. Als je verloskundige akkoord gaat met een bevalling in het BCW kun je bij ons bevallen.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen beter met bevallingspijn kunnen omgaan als ze begeleid worden door iemand waar ze vertrouwen in hebben. In het BCW kunnen jouw eigen verloskundige en de kraamverzorgende je begeleiden in het opvangen van de bevallingspijn. Hier zijn ook verschillende hulpmiddelen voor aanwezig zoals een skippybal, bevalbad, douche, aromatherapie, etc. Mocht er desondanks meer behoefte zijn aan pijnstilling dan is er lachgas beschikbaar.

Ja, in overleg met je eigen verloskundige. Het BCW heeft twee bevalbaden ter beschikking.

Dat is niet mogelijk. Het BCW heeft wel twee baden ter beschikking. Laat je verloskundige er naar vragen bij aanmelding.

Ja het BCW heeft twee aromadiffusers beschikbaar en verschillende geuroliën. Je kunt ook je eigen olie meenemen.

Je eigen verloskundige, de kraamverzorgende en ook kan er een student verloskunde en/of leerling kraamzorg bij zijn als je daar toestemming voor hebt gegeven. Uiteraard mag je partner mee en één extra persoon. Als je geen partner hebt mogen er twee personen mee. In enkele situaties kan hiervan worden afgeweken mits van tevoren door de verloskundige aangevraagd bij het BCW.

Het kan voorkomen dat het zo druk is in Amsterdam dat het BCW vol ligt.

Je kunt je eigen eten meenemen en eventueel is het mogelijk dit op te warmen in de magnetron. In BCW is brood, beleg, fruit, zuivel, sap en frisdrank beschikbaar en wordt voor je klaargemaakt als je dit wenst.

Ja, wij vinden het heel leuk om een geboortekaartje te krijgen. Houd er rekening mee dat wij het kaartje op een prikbord in de openbare ruimte hangen (in de gang). Wil je meer weten over privacy bij het BCW? Lees ook ons privacy statement.

Klik hier voor meer informatie.

Deze pagina van de KNOV is een heel goede link met informatie over pijnbegeleiding: